444 0 600
Shëndeti Dentar tek Fëmijët
Lidhur me artikullin Mjekët tanë ekspertë
Lidhur me artikullin Spitalet Tuna
Lidhur me artikullin Njësia Mjekësore

​Kur duhet të filloj pastrimin e dhëmbëve të foshnjës?

Larja duhet të bëhet sapo të dalë dhëmbi i parë i qumështit tek foshnjat. Furçat e gishtave, të cilat i gjeni lehtësisht në farmaci, janë mjeti më i përshtatshëm për larje derisa të dalin dhëmbët në pjesën e pasme. Më pas ky proces duhet vazhduar me një furçë dhëmbësh të përshtatshme për moshën e fëmijës. Dhëmbët duhet të lahen të paktën 2 herë në ditë, njëra prej të cilave para gjumit në mbrëmje. Është më e përshtatshme të përdoren pasta dhëmbësh pa fluor midis moshës 0-3 vjeç. Pas moshës 3 vjeç, zgjedhja e pastave për fëmijë që përmbajnë fluor është më efektive për parandalimin e prishjes së dhëmbëve. Kur duhet ta çoj fëmijën tim për vizitën e parë tek dentisti?

Është e përshtatshme që foshnjat të sillen tek dentisti sapo të dalë dhëmbi i parë i qumështit. Sepse e rëndësishme është kontrolli i problemeve dentare përpara se të shfaqen. Për këtë, familjet duhet të informohen për shumë çështje si kujdesi oral tek foshnjat dhe efektet e të ushqyerit në formimin e kariesit. Këto kontrolle duhet të përsëriten çdo 6 muaj.


Cilat janë trajtimet që aplikohen për të parandaluar kariesin?

Pas moshës 3 vjeçare duhen filluar trajtimet parandaluese me aplikim sipërfaqësor të fluorit. Administrimi i fluorit duhet të përsëritet çdo 6 muaj deri në moshën 14-15 vjeç për të ruajtur efektin mbrojtës. Shtesë për aplikimin Fluoride

Si rezultat, pas daljes së molarëve të përhershëm pas moshës 6 vjeç, duhet të aplikohen fisure sealants. Ky është procesi i mbulimit të çarjeve në sipërfaqet përtypëse të molarëve të përhershëm, që është zona ku fillon më shpesh kariesi. Kështu, parandalohen mavijosjet që mund të fillojnë në këto çarje të thella që furça nuk mund t'i pastrojë.

Dhëmbët e qumështit janë po aq të rëndësishëm sa dhëmbët e përhershëm.

Shumë aktivitete të përditshme të fëmijëve si ngrënia, përqendrimi dhe gjumi mund të ndikohen negativisht për shkak të dhimbjes së dhëmbëve të qumështit të prishur.


Sëmundjet infektive që mund të ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm mund të zhvillohen për shkak të kushteve inflamatore që mund të ndodhin për shkak të dhëmbëve primar të patrajtuar të prishur.

Dhëmbët e qumështit janë udhërrëfyesi i dhëmbëve të përhershëm. Dhëmbët e qumështit që humbasin ose nxirren para kohe mund të shkaktojnë probleme të tilla si grumbullimi i dhëmbëve të përhershëm ose impaktimi i dhëmbëve të përhershëm.

 

Çfarë trajtimesh dentare kryhen te fëmijët?

Edhe nëse tek fëmijët përdoren metoda të ndryshme sesa tek të rriturit


Pothuajse të njëjtat trajtime mund të aplikohen. Prodhuar tek fëmijët; Ka s​​humë metoda trajtimi si mbushjet e dhëmbëve primar, trajtimet kryesore të kanalit të rrënjës së dhëmbëve, amputimet e dhëmbëve të qumështit, nxjerrjet e dhëmbëve parësorë, izoluesit mbrojtës të fisurave, aplikimet sipërfaqësore mbrojtëse të fluorit, mbajtëset e vendosjes dhe pastrimi i gurëve.


Kush mund të bëjë trajtime dentare nën anestezi të përgjithshme?

anestezi e përgjithshme; Mund të aplikohet për fëmijët që nuk lejojnë trajtimin në divan, që kanë shumë frikë dhe ankth, ose që janë shumë të vegjël për t'u trajtuar në divan. Është gjithashtu një metodë që mund të përdoret për ndërhyrje të mëdha kirurgjikale dhe trajtim dentar të pacientëve me aftësi të kufizuara mendore.