444 0 600
PRP Tedavisi Nedir?
Yazıyla alakalı Uzman Doktorlarımız
Yazıyla alakalı Tıbbi Birimlerimiz

PRP, "Platelet Rich Plasma" platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasıdır. Bireyin kendi kanın özel laboratuvarlarda işlenmesinin ardından trombosit ve vücutta ki normal kan değerlerinden daha yüksek düzeyde ürün elde edilmektedir. 

Uygulama hangi yollarla yapılmaktadır?

PRP uygulamaları, hekim tarafından hasta bireyden 20 cc civarında kan alınır, özel laboratuvarlarda, steril, pıhtılaşma önleyici kimyasallar içeren kitler, bir ya da iki defa olmak üzere santrifuj yapılmaktadır. Santrifujun ardından bileşenlere ayrılan kanın 5 kat üstünde trombositler elde edilir. Elde edilen trombositlerden uygun miktarda plazma ile beyaz kan ve kırmızı kan hücreleri alınır, homojenize halde ve eşit miktarda hücre olması sağlanır. Elde edilen serum tamamen bireye ait olduğu için, kişiye hiçbir şekilde bulaşıcı hastalık ve alerjik reaksiyon riski taşımamaktadır. 

PRP uygulamasının etkisinin kesin bir şekilde görülmesi için 3 hafta aralık ile 3 seans şeklinde yapılmaktadır. Uygulama yapan hekim tarafından 6 – 12 ay süre ile hastanın kontrole gelmesi ve etkinliğin korunması için seans tekrarı yapılmaktadır.

PRP, yaraların iyileşmesini, hücrelerin onarımını sağlamanın yanı sıra kolejen üretimi sağlayarak yeni kılcal damar üretimini arttırır ve cildin canlanmasını sağlamaktadır.

PRP uygulaması aynı zamanda aşil tendon yaralanamalarında başvurulan bir tedavi yöntemidir.

PRP, tedavisi sayesinde aşil tendon tedavi süreci hızlandırılmaktadır. PRP vücudun tedavi noktalarını uyararak tendonun onarım sürecine öncülük yapmaktadır. PRP uygulaması aynı zamanda aşil tendon operasyonlarından sonra ki süreçlerde destek amaçlı tedavi yöntemlerinden biridir.