444 0 600
Çocuklarda Diş Sağlığı Nasıl Olmalıdır?
Yazıyla alakalı Uzman Doktorlarımız

​1. Bebeğimin dişlerini temizlemeye ne zaman başlamalıyım?

Bebeklerde ilk süt dişi çıktığı andan itibaren fırçalama yapılmalıdır. Arka bölgedeki dişler çıkıncaya kadar fırçalama için en uygun araç eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz parmak fırçalardır. Sonrasında ise çocuğun yaşına uygun bir diş fırçası ile bu işleme devam edilmelidir. Biri akşam yatmadan önce olmak şartıyla günde en az 2 kez dişler fırçalanmalıdır. 0-3 yaş arası dönemde fluorid içermeyen diş macunları kullanılması daha uygundur. 3 yaşından sonra ise fluorid içeren çocuk macunlarının tercih edilmesi diş çürüğünden korunmak için daha etkilidir.


2.  Bebeğimi ilk diş hekimi muayenesine ne zaman götürmeliyim?

İlk sütü dişi çıktığı andan itibaren bebeklerin diş hekimine getirilmeleri uygundur. Çünkü önemli olan diş sorunlarının oluşmadan kontrol altına alınmasıdır. Bunun için bebeklerde ağız bakımı, beslenmenin çürük oluşumu üzerindeki etkileri gibi pek çok konuda ailelerin bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bu kontroller 6 ayda bir tekrar edilmelidir.


3. Çürükten korunmak için uygulanan tedaviler nelerdir?

3 yaşından sonra yüzeyel fluorid uygulaması ile koruyucu tedaviler başlatılmalıdır. Koruyucu etkinin idamesi için fluorid uygulaması 14-15 yaşına kadar 6 ayda bir tekrar edilmelidir. Fluorid uygulamasına ek olarak, 6 yaşından sonra daimi azı dişlerinin sürmesini takiben fissür örtücü uygulamaları yapılmalıdır. Bu işlem daimi azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan ve çürüğün en sık olarak başladığı alan olan fissürlerin örtülmesi işlemidir. Böylece fırçanın temizleyemediği bu derin fissürlerde başlayabilecek çürükler önlenmiş olur.


4. Süt dişleri tedavi edilmeli midir?

Süt dişleri daimi dişler kadar önemlidir. Çürük süt dişleri ağrıları yüzünden çocukların yemek yeme, konsantre olma, uyuma gibi pek çok günlük faaliyetleri olumsuz etkilenebilmektedir. Tedavi edilmemiş çürük süt dişlerine bağlı oluşabilecek iltihabi durumlar nedeniyle genel sağlığı etkileyebilecek enfeksiyon hastalıkları gelişebilir. Süt dişleri daimi dişlerin rehberidir. Düşme vaktinden erken kaybedilen ya da çekilen süt dişleri daimi dişlerde çapraşıklık ya da gömük kalma gibi sorunlara yol açabilmektedir.


5. Çocuklarda hangi diş tedavileri yapılmaktadır?

Çocuklarda yetişkinlerden farklı yöntemler kullanılsa da hemen hemen aynı tedaviler uygulanabilmektedir. Çocuklarda yapılan; süt dişi dolguları, süt dişi kanal tedavileri, süt dişi amputasyonları, süt dişi çekimleri, koruyucu fissür örtücüler, koruyucu yüzeyel fluorid uygulamaları, yer tutucular ve diş taşı temizliği gibi birçok tedavi şekli mevcuttur.

 

6. Kimlere genel anestezi altında diş tedavileri yapılabilir?

Genel anestezi; koltukta tedaviye izin vermeyen, korku ve endişesi fazla olan ya da koltukta tedavi olamayacak kadar küçük yaşta olan çocuklarda uygulanabilir. Ayrıca büyük cerrahi girişimler ve zihinsel engelli hastaların diş tedavilerinin yapılabilmesi için de başvurulabilecek bir yöntemdir.