444 0 600
Klinik Pilates
Yazıyla alakalı Hastanelerimiz
Yazıyla alakalı Tıbbi Birimlerimiz

Sağlıklı Bireylerde Klinik Pilates

Tüm yaştaki bireyler için, hamilelik veya travma sonrasında, aynı zamanda elit sporcu ve dansçılarda güvenli bir şekilde pilates uygulanır. Rehabilitasyon programlarında başlangıç seviyesi için kuvvetlendirme amaçlı kullanılabileceği gibi, elit bir sporcunun zorlu kondüsyonuna da uyarlanabilmektedir.

Pilates egzersizlerinin kronik ağrı, skolyoz tedavisi, osteoartrit tedavisi, ortopedik yaralanmalarda, yaşlı bireylerde, hamilelerde, hastanede yatan hastalarda mobilite, jimnastikçilerde aktivite gelişimi, esneklik ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri çalışmalarda araştırma konusu olmuştur.

Haftada 2-3 kez olmak üzere 8 hafta süreyle Pilates egzersizleri fizyoterapist eşliğinde uygulanması önerilmektedir.. Her egzersiz seansı 45-60 dk olarak planlanmalıdır. Egzersiz programı 10 dk ısınma, 25-40 dk egzersizler ve 10 dk soğuma periyotlarından oluşturulmalıdır. Pilates, bilinçli nefes almayı teşvik ederek vücut farkındalığını vurgular.

Pilatesin Özellikleri

Egzersizler yerde mat üzerinde veya özel ekipmanlar kullanılarak yapılabilmektedir. Egzersizler sırtüstü pozisyonda, yan yatışta, yüzüstü pozisyonda, otururken, dizler üzerinde ve ayakta yapılabilmektedir. Egzersizler esnasında egzersiz topları, elastik bantlar ile denge tahtaları gibi ekipmanlar kullanılabilmektedir.

Pilates Çeşitleri

  1. Klinik pilates, sağlık uzmanları tarafından uygulanan klasik pilates yöntemidir. Hareketleri desteklemek ve yönlendirmek için özel pilates ekipmanları içerebilmektedir. Klinik pilates, hastalar için oluşturulan tedavi tekniklerinden biridir ve fonksiyonel ilerleme ile dinamik tedavi yöntemi olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Klinik pilateste hareketler kişiye özelken, hastanın klinik tablosuna göre egzersizler planlanmaktadır.

  2. Aletli pilateste, farklı ekipmanlar kullanılmaktadır. Reformer, cadillac, wunda chair, barrel aletli pilatesin ekipmanlarıdır. Reformer kayan bir platformdan oluşmaktadır, farklı gerilimdeki yaylar sayesinde direnç sağlanmaktadır. Cadillac, bir dizi yay ve bardan oluşan dört direkli yapıdır. Reformer, barrel, wunda chairde, farklı fitness seviyesinde pilates yapan bireylere, ekipmanları değiştirilerek egzersizin direnci arttırılabilir ya da direnç kolaylaştırılabilir.  

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI KLİNİK PİLATES

Obezite cerrahisi sonrasında yapılan egzersizin obezitenin komorbiditelerini azalttığını, fiziksel aktivite düzeyini artırdığı ve yaşam kalitesini arttırdığı, ölüm riskini azalttığı bilinmektedir.

Obezite Cerrahisi Öncesi

Çalışmalar obeziteli bireylerin fiziksel aktivite düzeyinin daha düşük olduğunu ve uyanık oldukları saat diliminin %80'ininden fazlasını hareketsiz geçirdiklerini göstermektedir.

Obezite Cerrahisi Sonrası

Cerrahi sonrası aerobik ve direnç egzersizlerini birleştiren kombine egzersizlerin cerrahi sonrası kardiyorespiratuar kapasiteyi artırmada ve kas kuvvetini korumada en ideal egzersiz modeli olduğu bilinmektedir. Bunun yanında, cerrahi sonrası egzersiz reçetesine yüksek ve orta yoğunluklu aerobik egzersizleri eklemenin kardiyorespiratuar zindeliği artırma noktasında daha etkili olacağını ortaya koymaktadır.

Obezite cerahisi sonrası erken dönemde cerrahi sonrası 1.ayda başlayan, haftada 3 gün, 40-70 dk ve 12 hafta süren kademeli olarak yoğunluğu artan düzeltici egzersizler önerilir. Obezite cerrahisi geçiren obez bireylerin sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için multidisipliner (cerrah, bariatirk diyetisyen, egzersiz uzmanı, fizyoterapist) bir araştırma modeli uygulanması oldukça önemlidir. 

Pilates uygulamalarından faydalanmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniklerimize başvurabilirsiniz.​

BENZER YAZILAR