444 0 600
Nöral Terapi Nedir?
Yazıyla alakalı Uzman Doktorlarımız
Yazıyla alakalı Tıbbi Birimlerimiz

Nöral Terapi Nedir?

Hastalıklarımızın ve geçmeyen ağrılarımızın temelinde yaşamımız boyunca geçirdiğimiz m​ikrobik hastalıklar, ameliyatlar, kazalar, fiziksel ve psikolojik travmalara bağlı otonom sinir sisteminde oluşan kalıcı olabilen bio-elektriksel hasarlı alanlar bulunmaktadır.

Nöral terapide bedenin network ağı olan otonom sinir sistemindeki bio-elektriksel sorunlu alanların (bozucu alanların) cildine lokal anestezik enjeksiyonu yapılır. Bu enjeksiyon ile olumsuz uyaranlar nötralize edilerek iletişimdeki bozukluk düzeltilmekte ve vücudun kendi kendini iyileştirme, denge sağlama sistemi aktive edilmektedir.

 

Nöral Terapinin Etkili Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Nöral terapi hemen her hastalıkta kullanılabilen bir tedavi metodudur.Özellikle klasik tıbbın yetersiz kaldığı uzun süreli, geçmeyen ağrılarda çok etkin bir yöntemdir.

Migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme tipi baş ağrısı, trigeminal nevralji, fibromiyalji (yumuşak doku romatizması), bel-boyun-sırt ağrısı ve fıtıkları, omurga kireçlenmeleri, tüm nevraljilerde ( zona ağrısı, nöropatik ağrı, sinir travmaları), yüz felci (periferik fasiyal paralizi), karpal tunel sendromu (el bileği sinir sıkışması), ulnar oluk sendromu, diz, omuz ağrısı, tendinit, spor yaralanmalarında nöral terapi uygulanabilir.

 

Nöral Terapi Kimlere Uygulanabilir?

Nöral terapi çocuk ve yaşlılar dahil olmak üzere her yaşta hastaya uygulanabilir. Ayrıca hamile ve emziren annelerde uygulanmasında sakınca bulunmamaktadır. Tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkları bulunan hastalara; ilaçlarını kesmeleri veya ilaçlarının dozunu değiştirmeleri gerekmeden nöral terapi uygulanabilir. Sadece kortizon kullanan hastalarda vücut tümden baskılandığı için tedavinin etkinliği azalabilir. Anti-koagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullananlarda dikkatli davranılmalıdır.

 

Nöral Terapinin Uygulanmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Kullanılan lokal anestezik ilaçlara karşı önceden bilinen alerjisi olan hastalara ve Multiple Sklerozun akut evresi, Myastenia Graves olan hastalarda nöral terapi uygulamaktan kaçınılmalıdır.

 

Nöral Terapi Nasıl Uygulanır?

Nöral terapi hastalığın kaynaklandığı bozucu alana ait cilt bölgesine uygulanan bir enjeksiyon tedavisidir. Tedavi süresi ve uygulama sıklığı hastalığa ve kişiye göre değişir. Nöral terapi seanslarında ilgili bölge cildine küçük iğnelerle kısa etkili lokal anestezikler (procain ve lidokain gibi) yapılır. Bu enjeksiyonlarda amaç lokal anesteziğin anestezik etkisinden değil bio-elektriksel etkisinden faydalanıp otonom sinir sisteminde olumlu uyarı oluşturmaktır. Bu uyarı sinir ağında yayılır ve eskiden kalmış sinir hasarları bio- elektriksel olarak düzeltilir.

 

Nöral Terapinin Yan Etkisi Var Mıdır?

Nöral terapinin yan etkileri oldukça nadir olup, hastalar işlem sonrası günlük yaşantısına dönebilir. En sık görülen yan etki; enjeksiyon yerinde morluk, geçici ağrı ve uyuşukluktur. Çok nadir  olarak lokal anestetiğe bağlı alerjik reaksiyon gelişebilir.